De 7 Tips tegen Corona

Zippers Corona's Advies in combinatie met NOBCO

NOBCO Corona advies

Ook binnen de NOCBO leiden het coronavirus en de te nemen maatregelen tot vragen. De NOBCO houdt de berichtgeving nauwlettend in de gaten. Bij deze informeren we je graag over de keuzes die je als professioneel coach kunt maken. Zodat je zowel voor je eigen gezondheid als die van je coachees verantwoordelijkheid neemt. Ook in onze Ethische Code staat beschreven dat het jouw persoonlijke en professionele verantwoordelijkheid is om zorgvuldig af te wegen wat in een situatie gepast of noodzakelijk is.

Wat betekenen de nieuwe maatregelen voor coaches en het voeren van coachgesprekken? De NOBCO neemt het landelijk advies over en adviseert daarom het volgende:

De 10 tips om corona tegen te gaan.

 • Indien je verkoudheidsverschijnselen, koorts of hoestklachten hebt, dan raden we je aan de afspraken met je coachee(s) te verzetten óf via bijvoorbeeld skype te laten plaatsvinden.
 • Neem het initiatief naar de coachees met wie je de komende week afspraken hebt om nu al te laten zien dat je er mee bezig bent en de ontwikkelingen volgt
 • Vraag je coachee om de afspraak te verplaatsen als deze verkoudheidsverschijnselen, koorts of hoestklachten heeft.
 • Schud geen handen met je coachee, er zijn voldoende andere manieren om iemand te begroeten en afscheid te nemen.
 • Positioneer jezelf tijdens een coachgesprek fysiek niet binnen een straal van 2 meter van je coachee.
 • Werk thuis, als dat kan.
 • Vermijd plekken waar meer dan 100 mensen bij elkaar zijn.
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 • Raak zo min mogelijk je ogen, neus en mond aan.
 • Neem het zeker voor het onzekere; vertrouw je je kuchje/temperatuur/fitheid niet? Onderneem passend actie.

Tot slot, zorg goed voor jezelf en versterk je weerstand: neem je rust, zorg voor voldoende nachtrust, denk bijvoorbeeld aan (wat extra) gezonde voeding en vermijd factoren die je (extra) stress opleveren.

OMGAAN MET STRESS, ANGST EN ONZEKERHEID CORONA:

 1. Adem

  Wanneer je veel last hebt van stress en je hopeloos voelt of in paniek raakt vergeet je vaak de meest basale dingen uit te voeren. Wie te snel ademt krijgt last van een stijgende hartslag omdat je lichaam denkt een topprestatie te moeten leveren. Wie te langzaam of te weinig ademt krijgt niet genoeg zuurstof binnen, met alle problemen van dien. Trek daarom je longen helemaal vol met lucht, houd een seconde of twee vast en adem op een langzaam tempo weer uit. Niet alleen krijg je hierdoor meer helderheid in je hoofd, ook kalmeert je hartslag zo. Herhaal dit ongeveer vier keer.

 2. Praat, schrijf of vlog het van je af

  Breng onder woorden waar je precies mee zit. Door over je situatie en gedachten te schrijven verduidelijk je het probleem. Doe dit met tekst, want zo moet je namelijk kiezen welke woorden je gaat gebruiken. Zonder dat je het doorhebt dwing je je hersenen zo tot nadenken en concretiseer je de gevoelens. Zodra dit op papier staat begint de analyse. Wat zit je eigenlijk dwars? Wat is de aanleiding? Wat is jouw aandeel? Kun je er iets aan doen? Gedachten gaan van kwaad naar erger. Wanneer je ze niet concreet op papier zet blijven ze in je gedachten spoken. Hierdoor krijg je cirkelredenering en daar is moeilijk uit te breken. Gedachten zijn namelijk een doorgeefluik. Je pikt iets op uit een boek, film of liedje en past dit toe op iets, of vertelt erover tegen anderen. Wanneer je dit niet doet ontstaat er kortsluiting in je hoofd, omdat je alleen bezig bent met dingen opnemen, en niet met verwerken. Dit zorgt voor problemen in onze samenleving waarin we overspoeld worden met informatie. Dit leidt meteen tot tip 3

 3. Zorg voor voldoende afleiding

  Wandelen minstens 30 minuten per dag. Maak een lijst van zaken en dingen die nog in het huishouden gedaan moeten worden. Plan elke dag een uur om dit lijstje af te werken.

 4. Zorg voor een goede structuur

  Zorg dat je een structuur houdt, ook nu je misschien thuiswerkt. Werk niet te lang achter elkaar maar zorg dat je ieder uur een herstelmoment hebt waarbij je even gaat bewegen of andere afleiding zoekt. Ritme is belangrijk!

 5. Focus je niet teveel op negatieve berichtgeving

  Wanneer je de hele dag gefocust bent op al het negatieve nieuws gaan je hersenen ervoor zorgen dat je je depressief en negatief voelt. Door de negatieve gedachten krijg je negatieve gevoelens. Je krijgt veel irrationele gedachten en verliest de werkelijkheid uit het oog. Dit kost je veel energie. Dus niet teveel op social media. Probeer quality time met je familie in te bouwen door bijvoorbeeld spelletjes te spelen. Ga niet teveel op sociale media zitten.

 6. Denk aan leuke dingen

  Ieder mens weet hoe het is om je beter te voelen dan nu. Probeer die goede momenten terug te halen, door precies de situatie van toen te schetsen: Waar was je? Met wie? Wat deed je precies? Hoe voelde je je toen? Kijk naar fotoalbums en zoek naar mooie herinneringen. Dit noem je positieve visualisatie. Door aan leuke dingen te denken houd je je hersenen voor de gek, terwijl denken aan deprimerende zaken juist het hopeloze gevoel versterkt.

 7. Persoonlijke ontwikkeling

  De meest lastige situaties maken je sterker. Als er niets in je leven gebeurt hoef je je ook niet te ontwikkelen. Door moeilijke zaken ontwikkel je je steeds meer. Een mens is veel veerkrachtiger dan de meeste mensen denken. Vaak verzin je toch wel weer oplossingen of maak je nieuwe keuzes. Vertrouw op jezelf! De belangrijkste relatie heb je met jezelf. Je kunt altijd steun vragen aan professionals of mensen in je omgeving. Durf ook kwetsbaar te zijn.

Klik hier voor de abonnementen van een Zipperr® traject

Is jouw belangstelling gewekt?

Neem dan vandaag nog telefonisch contact op met Zipperr